16 oktober 2018

Huizen in Leeuwarden West en Huizum blijven in trek!

Door Frans A. Hettema Registermakelaar-taxateur, lid NVM

De woningen in Leeuwarden West (Vosseparkwijk, Vogelbuurt, Westeinde) en Huizum blijven in trek. Ze vinden gretig aftrek. Ik merk het om mij heen dat veel mensen hun huis zelf te koop aanbieden op facebook of groepsapp van de buurt en zonder makelaar binnen een mum van tijd verkopen. Maar, het blijft verstandig om een makelaar te raadplegen of je wel de juiste stappen zet. Immers, als je de deal om zeep helpt en je met hangende pootjes terug moet naar de andere belangstellenden dan krijg je niet snel weer die wereldprijs. En sta je er gekleurd op.

Hoe voorkom je dat? Er zijn verschillende manieren om je huis in Leeuwarden West op de markt te brengen. Stille verkoop is er eentje van. Dit betekent dat de makelaar jouw woning in portefeuille heeft, maar er niet mee "te koop loopt". Dit houdt in dat de woning aan een kandidaat aangeboden wordt waarvan de makelaar weet dat die "in de markt is". Zo voorkom je een run op je huis (met alle mogelijke teleurstellingen van dien) en kan de woning voor een goede prijs worden verkocht aan een vooraf geselecteerde kandidaat. Kom je er niet uit? Dan gaat de makelaar in alle rust op zoek naar een andere geschikte koper.

Uiteraard kun je ook op de traditionele manier je huis verkopen. Als de makelaar adviseert de verkoop van jouw woning aan iedereen kenbaar te maken, dan plaatst hij je huis onder andere op Funda. Stel, het loopt storm dan organiseert hij een kijkmiddag of een open huis. Maar dat hoeft niet altijd het gewenste effect te hebben. Je kunt je ook teleurstellingen of problemen op de hals halen. En dat wil je niet. Het is daarom dan ook erg belangrijk te weten dat je als makelaar de spelregels met partijen goed communiceert. Want, wat als iemand de vraagprijs biedt? Wat als iemand meer biedt? Als makelaar ben je verplicht alle biedingen met je klant te bespreken, ook al heb je je woning al mondeling verkocht en komt er later nog een hoger bod binnen. Maar? Ben je gebonden aan een mondelinge overeenkomst? Belangrijke vragen die een passend antwoord verdienen. Communiceer je dat niet goed? Dan zijn er alleen maar verliezers.

Dus. Kun je je huis in een mum van tijd zelf verkopen? Vraag altijd de makelaar voor een passend advies. Bij voorkeur mij, maar dat wist je natuurlijk vast wel.....;)

16-10-2018
Frans A. Hettema Registermakelaar-taxateur, lid NVM