24 december 2019

Hypotheek oversluiten zonder boeterente? Ga verhuizen of laat je huis taxeren!

Door Frans A. Hettema Registermakelaar-taxateur, lid NVM

De hypotheekrente is nog steeds erg laag. Laatst stond in de krant dat de rente vermoedelijk nog verder gaat zakken. Nog even en we krijgen geld toe van de bank..... Tijd dus om wat opties onder de loep te nemen.

Hypotheek oversluiten of verhuizen
Ik maak met enige regelmaat mee dat woningbezitters hun rente ooit voor lange tijd hebben vastgezet en nog wel tien jaar vast zitten aan hun hypotheek. Met de huidige lage rente leidt dat tot een hoge boeterente als je de rentevaste periode wilt afkopen. De boeterente die je nu moet betalen staat dan niet in verhouding tot het voordeel dat je behaalt uit het oversluiten van de hypotheek.

Ga je daarentegen verhuizen, dan geldt deze boeterente niet (veel huiseigenaren weten dat trouwens niet!). Van het geld dat je voor de verkoop van de woning krijgt los je je hypotheek af en kun je een nieuwe hypotheek afsluiten voor de nieuwe woning.

Heb je er wel eens aan gedacht om te verhuizen? Het klinkt misschien een beetje gek. Verhuizen omdat je een andere hypotheek, met een lagere hypotheekrente wilt, maar eigenlijk zou dat dus best een goede optie kunnen zijn! Helemaal als je al plannen had om te verhuizen, dan kan dat een extra motivatie zijn. Loopt je rentevaste periode bijna af, dan is het vaak niet de moeite waard om alleen om die reden te verhuizen. Maak daarom een objectieve rekensom, neem daarbij alle kosten die komen kijken bij een verhuizing mee en reken uit of dit de beste keuze is.

Laat je huis taxeren
Een andere mogelijkheid om te kunnen profiteren van een lagere rente is met je bank in gesprek te gaan om het percentage risicopslag in je hypotheekrente te verlagen of te laten vervallen. Woningen zijn meer waard geworden en je hebt in de tussentijd afgelost. Geen reden meer om een risico-opslag te betalen. Je kunt de bank verzoeken om het percentage risico-opslag te laten vervallen wat jou lagere maandlasten bezorgt.

Allemaal redenen om eens met ons of onze hypotheekadviseur in gesprek te gaan over wat jouw mogelijkheden zijn. Neem contact met ons op en we komen graag eens bij je langs.

24-12-2019
Frans A. Hettema Registermakelaar-taxateur, lid NVM