31 maart 2020

VERKOOPPLANNEN? OOK TIJDENS DE CORONA-CRISIS GAAT DAT GEWOON DOOR

Door Frans A. Hettema

Je huis verkopen gedurende de corona. Ineens werd de wereld geconfronteerd met een heel erg virus. Alles staat op z'n kop en wat vooralsnog de normaalste zaak van de wereld was is nu ineens onzeker geworden. Dat geldt misschien ook wel voor jou plannen zoals vakantie, baan, je (eerste) huis kopen of je huis verkopen.

Ondanks de onzekerheid waarin we nu verkeren biedt dat ook kansen. Immers, er zijn altijd kopers en er zijn altijd verkopers. Misschien even tijdelijk niet meer in die mate die we gewend zijn, maar toch, hij is er. En zolang dat het geval is zijn er kansen voor jou

1. Verhuiswens

Uit recent onderzoek van Funda bleek dat een deel van de kopers en verkopers nu minder gemotiveerd is op de woningmarkt. De motivatie is het laagst bij de zogenaamde doorstromers (dat zijn die mensen die hun huidige woning willen verkopen en een nieuwe woning willen kopen).

Wat betekent dat voor jou? In mijn visie is een afname van het aantal kopers is niet erg omdat de vraag toch al veel groter was dan het aanbod. Kort gezegd: er blijven voor jouw huis voldoende kopers over.

2. Bezichtigingen

Zowel de bezoekersaantallen als het aantal bezichtigingen via Funda daalde maar neemt nu weer wat toe. De eerste schok is voorbij en het lijkt dat mensen wennen aan de nieuwe werkelijkheid. Uit geluiden uit de markt blijken op dit moment vooral de serieuze kopers over te blijven. En dat verklaart ook het recente stukje in de Leeuwarder Courant waarin de meeste makelaars nog steeds veel bezichtigingen hebben.

3. Hoe nu verder?

Het woningaanbod daalt enigszins. Wij zien afname van aanmeldingen op Funda. Opvallend is dat de huizenprijzen niet dalen maar juist in stand blijven. Het zal misschien op korte termijn een lichte prijsdaling veroorzaken maar zolang de rente laag blijft zal dit niet fors zijn, is mijn idee.

Dus, heb je verkoopplannen? Zet ze door of blijf met ons als specialist op de woningmarkt in gesprek. Wij kunnen je altijd bijpraten of het voor jou verstandig is nu wel of niet jouw huis te koop te zetten of tot aankoop van een nieuw huis over te gaan.

 

31-03-2020
Frans A. Hettema