4 april 2020

Verschil tussen de marktwaarde en de WOZ waarde. Christa de Boer van Frans Hettema Makelaardij legt het uit.

Door Christa de Boer, assistent makelaar-taxateur

Voor het vaststellen van de waarde van een woning zijn er verschillende mogelijkheden. Zo gebruikt de een de marktwaarde, een ander een waardebepaling en een derde de WOZ-waarde. Maar wat is nu de juiste waarde?

WOZ-waarde kan 2 jaar achterlopen op marktwaarde
De juiste waarde is afhankelijk van waarvoor deze wordt gebruikt. Een WOZ-waarde wordt gebruikt voor het bepalen van heffingen door gemeente en hoogheemraadschap.

Een marktwaarde wordt gebruikt voor de aan- of verkoop van een woning. Beide waarden zijn dus verschillend en worden gebruikt voor een ander doel. Ze kunnen hetzelfde zijn, maar worden niet voor hetzelfde gebruikt.

Wat is de marktwaarde?
De marktwaarde wordt vastgesteld door een taxateur. Een NVM-taxateur bezichtigt het huis, bekijkt de plus en minpunten zoals het type huis, de grootte, de staat van onderhoud en de ligging.

Daarbij maakt hij of zij met behulp van de uitgebreide NVM-tools een gedegen marktanalyse. De marktwaarde is van belang voor bijvoorbeeld de financiering van een woning.

Afhankelijk van de hoogte van de marktwaarde kan het taxatierapport worden gevalideerd door een taxatie-instituut. Hierdoor beschikken u en uw geldschieter over een betrouwbare waarde van de woning.

Wat is de WOZ waarde?
Het bepalen van de WOZ-waarde wordt gedaan door het gemiddelde te nemen van de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de staat van onderhoud, de omgeving en andere omstandigheden.

De WOZ-waarde is altijd de waarde van 1 januari het jaar ervoor. Dat betekent dat deze 1 tot 2 jaar achterloopt op de marktwaarde. In een markt met veel prijsschommelingen kan deze dus behoorlijk afwijken van de marktwaarde.

Wat is een waardebepaling?
Naast de marktwaarde, geeft een makelaar soms een waardebepaling. Dit is een grove schatting van de waarde van een woning en niet te vergelijken met de taxatiewaarde (marktwaarde) die een taxateur afgeeft. De waardebepaling dient doorgaans als een basis om te komen tot een vraagprijs voor een te verkopen woning.

Voor het bepalen van de marktwaarde heeft u een NVM-taxateur nodig, zoals wij. Wij zijn als VM-taxateur ingeschreven in het Nederlands Register voor Vastgoed Taxateurs (NRVT). Dit is een eis die alle geldschieters stellen aan taxateurs. Wanneer u ons inschakelt kunt u rekenen op een nog betere marktwaarde. Een NVM-taxateur beschikt nl. over uitgebreide marktanalysetools tot op detailniveau met een historie tot 1977.

Wanneer u twijfels heeft over uw WOZ-waarde, kunt u altijd contact opnemen met ons kantoor voor een gesprek met onze taxateur. Wij kunnen dan samen met u bekijken of bezwaar maken lonend is en u ermee eventueel mee helpen. 

04-04-2020
Christa de Boer, assistent makelaar-taxateur