Funda en de woningmarkt in Leeuwarden

Het ligt al weer lang achter ons. De tijd dat woningzoekers je kantoor kwamen binnenwandelen om te vragen welke woningen er binnenkort te koop zouden komen. Vaak moesten ze dan een zoekopdracht uitzetten (tegen betaling uiteraard). Of ze kochten het woningkrantje "De Makelaar". Die vond iedere maand gretig aftrek. Ook stond de telefoon op de maandagochtend roodgloeiend als je weer eens op zaterdag een paar woningadvertenties in de Leeuwarder Courant had gezet. Wij als makelaars hadden de markt echt in handen want wij wisten als geen ander welke koper geschikt was voor de woning die jij te koop kreeg of te koop wist. Zo konden we snel matchen. Persoonlijk contact was iets wat de normaalste zaak van de wereld was. Collega makelaars hadden intensief contact met elkaar. 

Begin 2000 kwam Funda op de markt. Een initiatief van de NVM om te voorzien in een online presentatie van het woningaanbod. Wie kon toen bevroeden dat Funda de drukst bezochte site van Nederland zou worden en blijven. Met rond de 40miljoen bezoekers per jaar! En dat heeft veel veranderd. Voor de consument, voor ons, voor iedereen. In negatieve maar ook zeker in positieve zin. 

Zo kun je heerlijk vanachter je luie stoel al het woningaanbod in Leeuwarden op je gemak bekijken. Kun je eenvoudig de verschillende makelaarskantoren in Leeuwarden eens met elkaar vergelijken, zoals wie heeft aanbod in welke wijk, is het wel of niet belangrijk of een makelaar in jou buurt actief is, wat zijn de kosten van de makelaar, heeft hij of zij goede reviews etc. etc. 

En daar komt ons inziens het belangrijkste aspect om de hoek kijken. Iedere makelaar zal goede (en slechte) reviews hebben, iedere makelaar zal zeggen dat hij de best verkopende makelaar is en optimale service verleent. Maar is dat ook zo? Het blijft belangrijk de makelaar uit te nodigen bij je thuis om de klik met de persoon er achter te ervaren, wat kan hij voor je betekenen ook al heb je nog helemaal geen verkoopplannen. Regeren is immers vooruit zien. 

Funda telt nu zo rond de 330 koopwoningen in Leeuwarden (december  2021) op een inwonersaantal van rond de 122.000. Dat aanbod is fors minder dan de jaren ervoor, waar het aanbod makkelijk de 1500 oversteeg. Hoe komt dat? Er wordt te weinig nieuw gebouwd wordt. Mensen verhuizen daardoor niet. Daar is een belangrijke rol voor de Gemeente Leeuwarden weggelegd en men is achter de schermen druk bezig dit handen en voeten te geven. Ook speelt de gezinsverdunning een rol. Er zijn veel 1 persoonshuishoudens en met de strengere hypotheeknormen en stijgende prijzen (door o.a. de lage rente) zijn voor veel alleenstaanden de prijzen simpelweg te hoog. Ook weet je dat als je je woning morgen te koop zet, hij overmorgen wel eens verkocht zou kunnen zijn. En dan? Waar moet ik dan naartoe verhuizen? 

Een ook niet te onderschatten oorzaak van het dalende woningaanbod op Funda is dat er veel woningen onderhands verkocht worden. Via buurtapp's, Facebook etc. zie je dat woningen snel van eigenaar wisselen. Dat is nou eenmaal de hedendaagse tijd en dat is ook helemaal niet erg. Zolang je de makelaar maar als sparringpartner kunt gebruiken en kunt vragen om bepaalde diensten te verrichten. Dan is er sprake van een win-win situatie.

Benieuwd wat Frans Hettema Makelaardij voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak.  Tel.: 058-7600850

Frans Hettema Makelaardij

verkoop | aankoop | taxaties | huur | vastgoedbeheer

Wilt u uw huis verkopen of zoekt u een NVM makelaar in Leeuwarden? Wij zijn specialist in het verkopen, aankopen en taxeren van uw woning. Wij hebben het beste overzicht van de lokale woningmarkt en wij weten als geen ander wat er speelt.

Ook voor moeilijke aktes, notulen en contracten bent u bij ons aan het juiste adres. Wij regelen het allemaal voor u. Dat geeft u meer zekerheid.

Frans Hettema Makelaardij. Uw NVM makelaar in Leeuwarden.